Monday, 14 May 2012

Tip #1 Ways To Cure Your Hiccups

disebabkan kawan korang sorang ni selalu la sangat ada masalah hiccups ni atau mother tongue kita panggil SEDU, so Yoon just nak share ways to cure it.or yang lebih penting lagi cara Yoon sendiri nak hilangkan hiccups. hihi. tapi ramai yang gelakkan Yoon waktu Yoon bagitahu cara niy kat diorang.hamboih.It turn out to be a silly joke I guess. tapi jadi kot! cenggini la. okaih, proceed bebeh.

Firstly 
Sediakan air atau botol minuman atau apa-apa jelah asalkan air. jangan air longkang dekat depan rumah sudahla.Mau menangis mak korang tengok keadaan anak dia menyedihkan sangat.And air tu untuk diminum okay? bukan untuk dibuat mandi ke hape okay?

Secondly
Letak air oren korang tu kat tepi (kalau air oren. Yoon air Desa. tak tahu? abaikan). but better air masak/ mineral water la tau. Okay sekarang sediakan diri untuk membentuk posture badan anda semua menjadi seorang Next Top Model Malaysia tak berjaya. hihi. means sekarang korang kene bongkokkan badan korang ke hadapan. ala ala rukuk waktu solat. get it? tak? pergi google.lepas dah buat gaya nak pergi solat tahajud tu, tundukkan kepala korang ke bawah sikit. dah? pandai! macam retarded je. kahkah

Thirdly
Now you take back your drinks and try to drink it with the way you are now. haha. jangan gelak. Yoon tak buat lawak pon. Mesti susah nak hadam pon kan macam mana gayanya. Tapi kalau Yoon nak upload gambar Yoon buat benda ni mesti burok beno rupanya. Yoon dahla nak kahwin cepat. karang siapa susah. ha...takde siapa masuk meminang.just kidding. Most of you guys mesti fikir, tak tumpah ke air kita minum macam tu? Taklah. kalau kena gayanya, InsyaAllah tak tumpah and InsyaAllah hilang sedu.

                                                                                                              ***

Cara ni sebenarnya Yoon belajar dari movie. But I don't remember which one is it. Gila terpengaruh la. Tapi sebab Yoon ni seorang yang suka curious benda-benda small matter macam ni, Yoon pon try waktu Yoon kena hiccups. and guess what? jadi kot. ngeh ngeh ngeh. Terus bangga semacam (macam la engkau yang reka kan Yoon?). So for several times, I shared this tip with my friends, tapi diorang pandang Yoon macam "kau merepek apa weh?". so sebelum korang tergerak hati nak fikir macam tu, Yoon dengan baik hatinya telah sediakan beberapa tips lain untuk korang. semua tips ni berdasarkan pengalaman Yoon and kajian. cewaah.

1  Try sebut nama orang kesayangan dalam hati 3 kali. (okay ntah apa-apa cara niy. ni ajaran sesat membe waktu sekolah dulu. kan dulu kemaruk crush kat orang sana sini. Surprisingly, kadang-kadang jadi!)

2  Try tahan nafas for seconds dalam-dalam. lebih effektif lagi ambil paper bag/plastic bag then bernafas dalam tu. ha..macam budak-budak duk hisap gam tu. haha. Yoon tak pernah hisap k? karang kontroversi pulak. Cara ni adalah untuk meningkat kadar karbon dioksida dalam badan.

3  Tutup hidung dan tutup mulut.then hembuskan nafas sekuat hati!! phewwww! ni namanya teknik Valsalva. tekanan yang terbentuk dalam thorax korang akan membantu hilangkan sedu.

4  Minum air perlahan-lahan and makan perlahan-lahan.And sambil tu selawat dalam hati dan berdoa agar hilang hiccups korang tuh.

Okay itu je kot yang Yoon tahu setakat ni. Yoon malas nak upload diagram bagai and tulis pasal definition hiccups and why it is happening? ha, yang tu korang boleh pergi cari dekat wikipedia. Yoon tak nak korang tidur waktu baca blog Yoon.hihi.Apa-apa carapun, dengan niat yang betul dan kesungguhan InsyaAllah Allah bantu kita. tapi kalau hiccups korang tak hilang-hilang. baik pergi ambil consultation dekat doktor, sebab Yoon pernah baca yang ia mungkin symptom2 yang boleh membawa kemudaratan. Love your body and goodluck in trying!!


# mungkin ramai yang tunggu update pasal gathering sekolah rendah tu kan. ala, gambar kawan tak hantar lagi.gambar kat kamera Yoon cam tak cantik. mestilah nak tunjuk yang cantik-cantik je kan? baru ada mood nak tengok kan?   nanti Yoon update, and lagi satu! Yoon dah edit entry before niy and gunakan ganti nama diri "Yoon". woot woot. kan Yoon nak commercialkan nama tuh. okay cukup dengan menggedik. kbai.


















No comments:

Post a Comment

Post a Comment